joi, 10 ianuarie 2013

"Doar" vs. "Decat" - Cum se utilizeaza corect?

Nu stii cum se folosesc corect cele doua adverbe: "DOAR" si "DECAT"?

Vrei sa "intri in legalitate" din punct de vedere gramatical?

De-a lungul timpului multi osteni s-au mai aruncat in lupta zadarnica cu aceste doua adverbe.

Cei mai cunoscuti sunt probabil politicienii care apar mai tot timpul pe la radio sau pe la televizor si care nu de putine ori au facut subiectul unor stiri in care erau apostrofati pentru greselile lor gramaticale.

Fostul Ministru al Educatiei (al educatiei, cica! adica acolo de unde nu ne-am fi asteptat sa auzim "perle"), Remus Pricopie, in anul 2013 comenta scandalul de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti:

"Nu a existat (CORECT: au existat) subiecte pe pagina de internet, a existat decat (CORECT: doar) un mesaj care nu a fost postat la 08:34, asa cum s-a spus initial, ci la 09:34"

Nu mai discutam si de acordul subiectului cu predicatul in fraza fostului ministru, ca nu face subiectul postarii.

Alt politician extrem de cunoscut, Liviu Dragnea, afirma candva:

"Nu pot si nu cred ca e firesc sa spunem acum votam pentru sau impotriva. Deocamdata avem decat (CORECT: doar) un nume si un chip".

sau

"Vreau decat (CORECT: doar) sa spun ca eu cred in nevinovatia mea, in adevar, in maturitatea si in intelepciunea instantei"

Intentia nu este de a ironiza cele doua personalitati numite mai sus, vreau DOAR sa evidentiez ca "se intampla si la case mai mari".

Da, dar ce te faci cand pana si jurnalistii care ii hulesc pe politicieni gresesc? Adica acele "case" care se pretind formatoare de opinie sau care se doresc a fi corecte.

Iata un print screen al unui articol de pe site-ul www.flux24.ro.






"Specialiştii consideră că nu ar fi fost necesară intervenţia chirurgicală decât doar în cazul unei slăbiri a sistemului imunitar, datorită leucemiei. Aceiaşi medici spun că prin apariţia medicamentului Nivolumab, un întăritor al santinelelor, organismul lupta singur." (Scrise alaturat, probabil ca sa fie mai convingator articolul.)

Trag speranta ca este DOAR o eroare de redactare si nimic mai mult.

Cum utilizam corect aceste adverbe?

Adverbul DOAR se utilizeaza in contexte ori sintagme afirmative.


Ex. Am DOAR o masina. / Avem nevoie DOAR de niste ziare.

Adverbul DECAT se utilizeaza in contexte ori sintagme negative.

Ex. Nu pot plati biletul deoarece nu am DECAT 5 lei. / Nu am nevoie DECAT de ceea ce ti-am cerut.


Tu stii sa le folosesti corect? 

Nu-ti ramane DECAT sa te abonezi la newsletter introducandu-ti adresa in casuta din partea dreapta de sus! DOAR asa vei primi direct pe e-mail ultimele noutati din domeniul traducerilor. Iar daca ti-a placut postarea, da-i share pe reteaua ta socializare preferata alegand din pictogramele de mai jos.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...