joi, 28 ianuarie 2016

Scaunul dauneaza grav sanatatii

De fapt nu scaunul, ci statul pe scaun.


De-a lungul istoriei, fie ca a vanat, fie ca a cultivat sau a lucrat intr-o fabrica, omul si-a petrecut cea mai mare parte a vietii stand in picioare.

In ultimele decenii in schimb, odata cu dezvoltarea noilor tehnologii si cu aparitia conceptului de munca de birou, oamenii stau pe scaun mai mult ca niciodata: in medie 9,3 ore pe zi. Destul de mult daca ne gandim ca media de ore dormite pe zi este de 7,7. 

Daca ar fi sa ne raportam strict la meseria de traducator, as avea curaj sa afirm ca un traducator full-time sta, in medie, peste 10 ore pe zi.

Daca vorbim insa despre traducatorii freelance care lucreaza de acasa si nu au un program de lucru bine stabilit pe care sa il si respecte, spre exemplu, ma pun la calculator la ora 09:00 dupa micul dejun, iau o pauza pentru pranz (cu 2-3 pauze de 5-7 minute intre pentru tigara, dupa caz), o jumatate de ora dupa, si apoi iarasi ma apuc de lucru pana la 16:00, cel mult 17:00 (fiind vorba despre un program de lucru ideal), atunci vorbim despre un  "from 7 to 11 freelancer". Cine-i asta? Este traducatorul care lucreaza din zori pana tarziu in noapte, depasind adesea ora 23:00. Cred ca ne regasim multi in aceasta categorie... 

Constient sau inconstient, fie ca suntem doborati sau nu de oboseala, statul pe scaun si munca prelungita la calculator, noptile pierdute si stresul dauneaza grav sanatatii.

Cele mai recente cercetari au aratat ca statul pe scaun mai mult de 6 ore pe zi poate duce la o moarte prematura, cu pana la 15 ani mai devreme decat in cazul unui om care sta jos maximum 3 ore pe zi.

Care sunt bolile carora ne expunem?


1. Obezitatea

Se stie deja ca statul jos duce la obezitate. Persoanele supraponderale petrec cu pana la 2,5 mai multe ore stand jos decat restul oamenilor. Practic, spun cercetatorii, statul jos ne transforma corpurile in niste epave. De indată ce ne asezam, activitatea electrica a muschilor de la picioare se opreste, nivelul arderii caloriilor scade la 1 pe minut, enzimele care ajuta la arderea grasimii scad si ele cu 90%, colesterolul "bun" care distruge depozitele de grasimi de pe vasele sangvine se reduce cu 20%, iar eficienţa insulinei se diminueaza cu 24%. Asa se face ca oamenii care lucreaza la birou sunt de doua ori mai expusi la bolile cardiovasculare decat cei care stau in picioare la locul de munca. Insa, pentru traducatorii care lucreaza la birou sau acasa, statul pe scaun (din pacate) este inevitabil.

2. Boli de inima

Atunci cand stam jos pentru mult timp, muschii ard mai putine calorii, iar sangele curge mai lent, permitandu-le acizilor grasi sa blocheze mai usor inima. Statul pe scaun sau in fata televizorului a fost asociat de mult timp cu niveluri crescute ale presiunii arteriale si ale colesterolului. De asemenea, oamenii care sunt sedentari au de doua ori mai multe sanse de a suferi de o boală de inima, comparativ cu cei care au o viata activa.

3. Pancreas hiperproductiv

Pancreasul produce insulina, un hormon care transporta glucoza la celule pentru a asigura necesarul de energie. Insa, celulele din muschii inactivi nu raspund la fel de usor la insulina iar pancreasul produce din ce in ce mai multa. Acest proces poate duce la diabet sau alte boli. Un studiu realizat in 2011 a indicat ca raspunsul la insulina incepe sa decline chiar si dupa o singura zi de stat mult pe scaun.

4. Cancer de colon

Studiile au asociat statul mult pe scaun cu un risc mai mare de cancer de colon. Motivul pentru care statul pe scaun favorizeaza aparitia aceste boli este neclar inca. Insa, oamenii de stiinta au formulat o teorie care spune ca producerea in exces a insulinei incurajeaza cresterea in exces a celulelor.

5. Degenerare musculara

Abdomen moale

Cand stam in picioare sau ne miscam, muchii abdominali ne ajuta sa stam in pozitie verticala. Insa, atunci cand stam pe scaun ei nu mai sunt folositi. Muschii tensionati ai spatelui si cu cei abdominali slabi formează o alianta care poate forta arcul natural al coloanei vertebrale ducand la hiperlordoza si lordoza.

Contracţia soldurilor

Incheieturile flexibile ale soldurilor ne ajuta sa ne mentinem echilibrul, insa oamenii care stau mult timp pe scaun isi extind rare ori muschii flexori in fata, motiv pentru care acestia se scurteaza si devin mai rigizi. Acest fenomen limiteaza o gama de miscari si lungimea pasului.

6. Probleme la nivelul picioarelor

Circulaţie proastă

Statul pe scaun pentru perioade lungi de timp incetineste circulatia sangelui, lucru care face ca fluidele sa se acumuleze la nivelul picioarelor. Problemele cauzate de acest fenomen variaza de la glezne umflate si varice la formarea cheagurilor de sange, adica la tromboza venoasa profunda. 

Oase moi

Activitatile precum mersul pe jos sau alergatul stimulează soldurile si oasele din partea inferioară a corpului, cu scopul de a le determina sa devina mai groase, mai dense si mai puternice. In prezent, medicii spun ca actuala crestere a cazurilor de osteoporoza este cauzata de lipsa de activitate.

7. Probleme in partea superioara a corpului

Creier incetosat

Cand ne punem muschii la treaba pompam oxigen si sange in creier si declansam eliberarea de tot felul de substanţe chimice care imbunatatesc starea creierului si starea noastra de spirit. Cand suntem sedentari pentru mult timp, totul se incetineste, chiar si functiile cerebrale.

Gat incordat

Daca in majoritatea timpului stam la birou, ne putem afecta vertebrele cervicale prin inclinarea capului in fata, spre monitor sau inclinarea lui in lateral, pentru a tine un telefon mobil cu umarul. Acest obicei poate duce la dezechilibre permanente. 

Spate si umeri inflamati

Gatul nu este singurul care are de suferit din cauza pozitiei nefiresti pe care noi o adoptam. Atunci cand stam aplecati spre monitor sau tastatura, umerii si muschii spatelui fac o extensie exagerată.

8. Probeleme de spate

Coloana inflexibila

Daca nu miscam coloana vertebrala, ea devine inflexibila si usor de vatamat in activitati banale. Atunci cand ne deplasam, discurile moi dintre vertebre se extind si se contracta ca niste bureti care absorb sange si substante nutritive proaspete. Cand stam jos mult timp, discurile sunt strivite inegal si isi pierd din spongiozitate.

Probleme ale discurilor intervertebrale

Oamenii care stau mai mult timp jos au mai multe sanse de a suferi de hernie de disc lombara.

Toate dispozitivele electronice, de la computere pana la tablete si smartphone-uri, contribuie la deformarea posturii si la cresterea in greutate. Asa a aparut si sindromul "fata de smartphone" sau "gatul de scriere"  :))) 

Altfel spus, pentru ca privim obsesiv, in telefonul mobil, muschii fetei se modifica si trag dupa ei intregul maxilar. In plus, exista chiar si modificari structurale la nivelul coloanei vertebrale superioare, in spatele gatului.

Nu mai e niciun secret ca stam cu telefonul in mana mai mult decat cu orice alt obiect din viata noastra. Fie ca scriem, citim, ne informam sau pur si simplu ne distram, smartphone-ul ne modifica nu numai obiceiurile ci si trupul.

Tinem telefonul aproape de corp, ca sa nu ne oboseasca mana, dar in acelasi timp muschii maxilarului se modifica si ei, tragand dupa ei mandibula. Apar, in timp, asa-numitele falci deformate, lasate sau "fata de smartphone".

Cel putin asa sustin plasticienii americani si britanici, care spun ca in timp se deformeaza mandibula si maxilarul.

"Gatul de scriere" este o alta "boala contemporana". Specialistii in ortopedie au remarcat ca statul la calculator sau cu telefonul in mana provoaca o cocoasa nemaintalnita pana acum in medicina. Asta pentru ca aplecam capul total nefiresc, la un unghi aproape de neimaginat, ca sa putem citi sau scrie pe telefon. Si-l tinem asa cu orele.

Dr Alexandru Ulici, medic ortoped pediatru: Aceasta pozitie nu e deloc fireasca, iar modificarile acestea apar la copii din ce in ce mai mici. Daca nu sunt corectate, in timp adultii vor dezvolta malformatii severe. Din ce in ce mai multi oameni vin cu dureri de coloana, dar vin cand deja raul s-a produs, coloana e deformata mult.

Asadar, statul jos este unul dintre cei mai mari duşmani ai omului modern. De fapt, statul in sezut poate scurta viaţa unui individ, mai ales atunci cand este combinat cu lipsa de exercitii fizice.

Ce este de facut?

1. Adoptarea unei pozitii corecte pe scaun: nu va aplecati in fata, tineti coatele indoite la 90 de grade, umerii relaxati, bratele aproape de corp, mentineti intreaga talpa pe podea, pauze scurte si dese.

2. Specialistii ne sfatuiesc sa facem miscare peste 30 de minute in fiecare zi, sa stam in picioare in autobuz, sa coboram cu 2-3 statii inainte de a ajunge la destinatie si sa o luam la pas si daca avem timp si ne putem "urni", sa ne facem un abonament la o sala de fitness unde sa dam jos caloriile sau sa mergem la pas grabit ori de cate ori avem ocazia.

3. Suntem sfatuiti de asemenea sa eliminam mancarea semi-preparata sau de tip fast food. Sa incercam pe cat posibil sa gatim in propria noastra bucatarie (profitam si mai stam si in picioare) fiindca asa vom fi siguri si de ceea ce mancam.

4. Sa bem cat mai multe lichide (apa, ceaiuri sau sucuri proaspete facute in casa) eliminand din alimentatie sucurile acidulate, dozele duble sau triple de cafea si cele atat de multe dulciuri.

5. Sa dormim cel putin 8 ore pe noapte pentru a nu "beneficia" si de un sistem imunitar slabit.

Aboneaza-te la newsletter! Vei primi direct pe e-mail ultimele noutati din domeniul traducerilor. Iar daca ti-a placut postarea, da-i share pe reteaua ta socializare preferata alegand din pictogramele de mai jos.

Surse: www.descopera.ro; www.stirileprotv.ro; www.belladiva.org.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...