Foto: Wikipedia |
Dimitri Ivanovici Mendeleev a fost un chimist rus care a publicat un tabel periodic al elementelor asemanator cu cel actual. Tabloul lui Mendeleev era o reprezentare mai completa a relatiei complexe dintre elementele chimice si, pe de alta parte, cu ajutorul acelui tabel, Mendeleev a fost capabil sa prezica atat existenta altor elemente (pe care le-a numit eka-elemente) nici macar banuite a exista pe vremea sa, precum si a proprietatilor lor generale. Majoritatea previziunilor sale au fost confirmate de descoperirile ulterioare din chimie.
In ultimii sai ani de activitate profesionala, a creat patentul clasic al votcii rusesti, cu 40% alcool. Dar printre contributiile sale tarzii mult mai importante se numara si studierea campurilor petrolifere din Rusia si contributia sa semnificativa la crearea primelor rafinarii rusesti. Acesta murit de gripa, la 73 de ani, in Sankt Petersburg. Elementul chimic numarul 101 îi poartă numele: mendeleeviu. De asemenea, un crater de pe luna ii poarta numele. Numele sau a fost dat Institutului National de Metrologie din Sankt Petersburg.
Tabelul periodic al elementelor, numit si „tabelul periodic al lui Mendeleev”, cuprinde intr-o forma tabelara toate elementele chimice, aranjate in functie de proprietatile lor fizice si chimice.
Cea mai mare valoare a tabelului periodic este abilitatea de a preciza proprietatile chimice ale elementelor, bazandu-ne pe pozitia lor din tabel.
Istoria tabelului periodic reflecta cel putin un secol de progres in intelegerea proprietatilor chimice si culmineaza cu publicarea primului tabel periodic actual de catre Dimitri Mendeleev in anul 1869. Cu toate ca Mendeleev s-a bazat pe descoperirile timpurii ale unor savanti ca Antoine-Laurent de Lavoisier si Stanislao Cannizzaro, savantul rus a adus, la modul general, doar un mic aport dezvoltarii tabelului periodic actual.
Tabelul insusi este o reprezentare vizuala a legii periodicitatii, care afirma ca unele proprietati ale elementelor chimice se repeta periodic atunci cand acestea sunt aranjate dupa numar atomic. Pentru a afisa aceste trasaturi comune, tabelul dispune elementele in coloane verticale (numite grupe si in randuri orizontale (numite perioade).
Daca va intrebati care sunt diferentele de traducere din limba romana in limba spaniola a simbolurilor cuprinse in acest tabel, aveti mai jos doua imagini comparative :)
Foto: sincetheblog.wordpress.com |