miercuri, 2 noiembrie 2016

3 metode de a scrie mai repede la tastatura

Din seria TRUCURI PENTRU TRADUCATORII INCEPATORI, astazi vom vorbi despre cum poti invata mai repede sa scrii la tastatura.

Daca esti traducator ori ai de gand sa devii unul, cred ca deja ti-ai seama ca in era tehnologiei nu ai avea cum sa faci traducerile altfel decat la calculator.

Nu stiu acum ce se mai invata pe la facultatile de limbi straine sau pe la sectiile de traducatori si terminologi insa, pe vremea mea, nu exista o materie special dedicata care sa ne invete cum sa tastam mai repede. Nu anticipau (probabil) care va fi impacul tehnologiei asupra locurilor de munca si credeau ca o sa continuam sa facem traducerile asa, din pix, ori ca nu vom fi noi traducatori in veci.

Daca ai facut deja un curs de dactilografie si ai invatat sa scrii repede la tastatura fara sa cauti tastele ori fara sa te uiti la ele in timp ce scrii, atunci te poti considera norocos. :)

Daca nu, pregateste-te, fiindca domeniul traducerilor va face ca tastatura sa devina cel mai bun prieten al tau.

In meseria de traducator, profesionalismul si calitatea traducerilor pe care le oferi iti construiesc pe masura trecerii timpului brandul sau marca ta personala.

Clientii vor avea intiparit in minte faptul ca esti un traducator bun si ca traducerile pe care le oferi sunt de o calitate net superioara fata de cele ale altor colegi.

Insa, ca sa poti asigura calitatea traducerilor pe care le furnizezi, mai intai trebuie sa inveti sa scrii foarte repede la tastatura. De ce? Din simplu motiv ca vei economisi foarte mult timp, timpul acesta putand sa-l folosesti in cautarea termenilor potriviti in dictionare, in glosare etc., vei putea scrie si corecta in acelasi timp, ca sa nu mai spun de durerile de gat de care vei scapa spre deosebire de ceilalti care nu lasa doar privirea in jos in incercarea de a gasi tastele, dar si capul. Si crede-ma pe cuvant, dupa 7-8 ore de scris asa cu capul in jos vei simti o durere ingrozitoare cand te vei ridica incercand sa-ti indrepti spatele.

Dar ca sa nu o mai lungim, iti propun 3 metode prin care sa inveti sa scrii mai repede la tastatura.

Insa, inainte de asta, trebuie sa mentionez ca pozitia corpului este de asemenea extrem de importanta.

Pentru a nu suferi de dureri de spate, de gat sau de ochi, aceasta este pozitia corecta in care ar trebui sa te regasesti in fata calculatorului:



Sursa foto: www.bbc.co.uk

Si acum, cele 3 metode:

1. Metoda „touch typing” - adica metoda de scriere "oarba", care presupune scrierea la tastura fara sa o privesti. Mai exact, un curs de stenodactilografie.

Ca o comparatie cu Romania, aceasta metoda este o materie obligatorie în şcolile din SUA.

Metoda de scriere "oarba" presupune un curs gratuit de 20 de lectii si este o adaptare dupa Manualul de Stenodactilografie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1967.

Nu ti se recomanda sa-l parcurgi prea repede intrucat trebuie sa treaca noaptea pentru ca reflexele sa se formeze deoarece creierul uman lucreaza si în somn.

Aceasta metoda se bazeaza pe crearea de reflexe neuropsihice.

Poti urma acest curs accesand urmatorul site: www.invatasingur.ro/tutoriale/dactilografie/qwerty.php

2. Metoda Typing Tutor

Facand o simpla cautare pe Internet vei gasi mai multe variante ale acestui software. Pe unele le poti folosi doar online, altele si offline. Cel mai interesant site pe care l-am gasit mi s-a parut a fi acesta https://www.typing.com/

3. Metoda tastaturii colorate

Ca sa intelegi mai bine, priveste cu atentie imaginea de mai jos:


Sursa: www.pinterest.com

Ideea este urmatoarea: trebuie (sau cel putin este de preferat) sa-ti folosesti absolut toate degetele in momentul scrierii la tastatura. Degetele trebuie sa se miste rapid, fiecarui deget corespunzandu-i o culoare pe tastatura, asa cum se poate observa in imaginea de mai sus.

Stiu ca ti se va parea foarte greu la inceput, poate chiar imposibil, insa, gandeste-te ca cu cat folosesti mai multe degete atunci cand scrii la tastatura, cu atat vei scrie mai rapid, deci mai mult, vei da mai mult randament, ca sa nu mai spun de timpul pe care il vei economisi.

Si nu uita: privirea trebuie sa fie tot timpul pe monitor pentru a detecta si rectifica eventualele greseli de redactare imediat.

Indiferent de metoda pe care alegi, faptul ca stii si poti sa scrii repede la tastatura iti va aduce avantaje toata viaţa! 

Sper sa-ti fie de folos aceste trei metode si sa te ajute in meseria ta de traducator.


Aboneaza-te la newsletter! Vei primi direct pe e-mail ultimele noutati din domeniul traducerilor. Iar daca ti-a placut postarea, da-i share pe reteaua ta socializare preferata alegand din pictogramele de mai jos.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...